Insändare: Ansvarslös upplåning eller smarta investeringar, Helsingfors?

Helsingfors stads nutidshistoria av misslyckade projekt, som Asti- och Sarastia-spektaklen, tyder på en viss ansvarslöshet i stadens ledning. Därför har vi valt att kritiskt granska stadens budget för kommande året.

Vid första anblick ser Helsingfors budgetförslag väldigt lovande ut. Men då man granskar situationen närmare kan man ifrågasätta helheten.

Under de tre kommande åren planerar Helsingfors att öka lånemängden med 50 procent. Den ökande upplåningen och stadens historia av misslyckade projekt återspeglar inte bara en trend av ansvarslöst beslutsfattande, utan lägger också en orimlig börda på unga och framtida generationer, vilka ironiskt nog har minimal representation i de beslutsprocesser som formar deras ekonomiska framtid. Detta speciellt då en klar plan på att återbetala lånen läggs fram.

Efter 31 timmars pina – nu är Helsingforspartierna överens om budgeten

Investeringarna går främst till byggnader, samtidigt som lönerna i den offentliga sektorn inte ens behåller sin nuvarande köpkraft. Om Helsingfors vill vara en konkurrenskraftig stad bör även den offentliga sektorns löner vara det. Det att man kan få en högre lön med Esbo som arbetsgivare än med Helsingfors är inte befogat. Levnadskostnaderna i Helsingfors är avsevärt högre, och det är väldigt svårt att klara sig endast på lönen, exempelvis som småbarnspedagog i Helsingfors.

De planerade ökningarna i stadens löneprogram är visserligen välkomna, men i verkligheten kommer dessa knappast att vara tillräckliga. Helsingfors måste satsa mer på att locka folk till branscher där det råder personalbrist, i stället för att investera i fina byggnader. Man gör väldigt lite med tomma byggnader. Helsingfors stad bör profilera sig som en konkurrenskraftig arbetsgivare.

Största delen av tilläggen i budgeten är mycket välkomna och nödvändiga. Vår oro gäller den planerade ökningen av lånestocken och den potentiella bördan det kan få på staden framöver, speciellt då det saknas en offentlig plan för återbetalningen av lånen.

Alma Portin, kretsordförande Svensk Ungdom i Helsingfors

Dan Cederlöf, styrelsemedlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse